PDA

View Full Version : astra g 01 1,6 16v ecotech kam inställning.


peps
28-04-13, 17:26
ja har bytt kam rem och runtomkring detaljerna på pöjkens astra
när jag plockar isär den så ställer jag kam drev på märken å hittar inga andra som passar än
vit målade punkter så ställer det där och låser drevena uppe.
efter ha lossat på yttre remskivan på vevaxeln så snurrar jag ett varv till och ställer på märkena
å lossar allt dvs pump löphjul spännare å rem lägger på igen och det går fint.
har för mej att undre vevaxel inte rör sej men inte helt hundra va klart.
så när jag nu har justerat in allt och snurrat runt motorn (inga ventiler som tar i)
så kollar jag nu undre skivan VA FAN man e ju så självsäker å ser att märkningen ser
konstig ut vit färgmarkering men e typ en kugg fel om man ska ha den på den lilla klacken i
plast kåpan å det fasta märkningen vid kilen e åt hellskotta...
nu blir man fundersam å lossar stift å kollar övre dödpunkt när färgmarkeringarna är dår på kam drevet så är kolven ca 10 mm på väg ner.

nu funderar jag finns det nån markering som visar öd på kamdrevet ex på avgas när den ska stå på
kamgivarn ska den va precis innan givaren eller mitt på kanske?
eller finns det nån öd visning är ju två jack i plasten men det får jag aldrig ihop med kamdreven.

här kommer biler på röran...
http://i252.photobucket.com/albums/hh15/Peps4x4turbo/IMG_1130_zps4d3b2387.jpg (http://s252.photobucket.com/user/Peps4x4turbo/media/IMG_1130_zps4d3b2387.jpg.html)
så här ser det ut nere när kamdreven står på färgmarkeringarna
http://i252.photobucket.com/albums/hh15/Peps4x4turbo/IMG_1131_zps5cf6d6fb.jpg (http://s252.photobucket.com/user/Peps4x4turbo/media/IMG_1131_zps5cf6d6fb.jpg.html)
en bild med yttre remskivan när det står på märket om det kan ge en ledtråd trigger jacket kan man ju se.
http://i252.photobucket.com/albums/hh15/Peps4x4turbo/IMG_1132_zpsb2f5d693.jpg (http://s252.photobucket.com/user/Peps4x4turbo/media/IMG_1132_zpsb2f5d693.jpg.html)

peps
28-04-13, 20:01
i stort sett behöver jag bara få ett tips på vaar kamdrevet ska stå vid öd
å antar att avgas med den avtagna sensorn måste va lättast?
synd att jag inte tog en bild med sensor monterad:mad:

peps
28-04-13, 22:43
sätter dit kamaxel givarn å försöker lista ut om inte den kan ge mej en ledtråd var öd e på kamdrevet och då borde ju pilen som e instansad på vevaxel drevet vara där nån stans
och kolv i topp...
kan de va rätt tänkt?

peps
29-04-13, 17:25
jag undrar om det inte finns nårgra mekaniker här på forumet :confused:
kommer att ladda upp mer förbryllande bilder om en stund...
inte fan blev jag nåt klokare i alla fall.

Thulle
29-04-13, 17:46
om jag inte minns fel så skall strecken på kammarna peka mot varandra det som man ser på översta bilden till vänster vid sladden

peps
29-04-13, 18:20
ok jag har bild på det i det läget har testat å funderat, läget på kammarna först
å bild på vevaxel i andra bilden.
http://i252.photobucket.com/albums/hh15/Peps4x4turbo/IMG_1141_zps350f0fb8.jpg (http://s252.photobucket.com/user/Peps4x4turbo/media/IMG_1141_zps350f0fb8.jpg.html)

http://i252.photobucket.com/albums/hh15/Peps4x4turbo/IMG_1142_zps2bb90fee.jpg (http://s252.photobucket.com/user/Peps4x4turbo/media/IMG_1142_zps2bb90fee.jpg.html)

e den en kugg fel tro...
borde ju va på plast klack rakt vid pilen på drevet

frågan e ju om man vågar starta !!!

peps
29-04-13, 18:37
jag trode ju att kamgivarn visar öd men det verkar inte så?
kan ju va en kugg fel oxå får man ta med i beräkningen
http://i252.photobucket.com/albums/hh15/Peps4x4turbo/IMG_1143_zps8cd64345.jpg (http://s252.photobucket.com/user/Peps4x4turbo/media/IMG_1143_zps8cd64345.jpg.html)
så här ser det ut nere
http://i252.photobucket.com/albums/hh15/Peps4x4turbo/IMG_1144_zps82c32fcf.jpg (http://s252.photobucket.com/user/Peps4x4turbo/media/IMG_1144_zps82c32fcf.jpg.html)

sen får jag väl lägga in en liten varning
köpte detta märket eftersom min bildels affär hade slutat med skf satser å börjat med det här skiten. var lika dyrt 1700kr men en spännrulle var inte till denna bilen i alla fall
så det var till att hitta en bättre beg skf som kändes som ny...
http://i252.photobucket.com/albums/hh15/Peps4x4turbo/IMG_1146_zpsf2405940.jpg (http://s252.photobucket.com/user/Peps4x4turbo/media/IMG_1146_zpsf2405940.jpg.html)

hoppas det är nån som kan svara på om det kan va rätt eller om det är en kugg fel.
andledningen till att det blev så här e brist på haynes å självsäkert kamrems byte av en
dement mekaniker ...

Thulle
29-04-13, 18:53
ok jag har bild på det i det läget har testat å funderat läget på kammarna först
å bild på vevaxel i andra bilden.
http://i252.photobucket.com/albums/hh15/Peps4x4turbo/IMG_1141_zps350f0fb8.jpg (http://s252.photobucket.com/user/Peps4x4turbo/media/IMG_1141_zps350f0fb8.jpg.html)

http://i252.photobucket.com/albums/hh15/Peps4x4turbo/IMG_1142_zps2bb90fee.jpg (http://s252.photobucket.com/user/Peps4x4turbo/media/IMG_1142_zps2bb90fee.jpg.html)

e den en kugg fel tro...
borde ju va på plast klack rakt vid pilen på drevet

frågan e ju om man vågar starta !!!


Ser ut att stå en kugg fel ... och pilen skall stå på det strecket du ser på veven

peps
29-04-13, 19:23
ok som jag misstänkte .
ja e bara att flytta imorrn då hehe.
jäkla skit när man e för självsäker å har bråttom.
lätt dement.
man får tackel-l Thulle

Murre
30-04-13, 08:48
Hänt mig också en gång att kammarna kommit ett hack fel när jag dragit runt två varv och kollat igen så det är bara att bita ihop och göra om. Jag märker alltid första och sista kuggen som är i ingrepp på alla drev med märkfärg innan så är det enklare att se om allt stämmer. Mvh HSE.

peps
30-04-13, 17:30
jupp nu spinner skiten som en katt...
men va lite väsen när jag satte ihop det hela.
skruven till remspännarn var ju en konstig platt torx så bytte ut mot en redig insex skruv.
varvid den kom ut till remskivan å ett tjut utan dess like.
så bara av med remskivan å flexa ner skruven så va det tyst.
man får tacka för tips å tråden kan låsas.